aaltje reuver

praktijk voor integrale therapie
en persoonlijke coaching

afbeelding paardenbloem

systemisch werk: opstellingen

Een opstelling is een filosofische houding van waarnemen van leven en dood in familiesystemen en/of organisatiesystemen. Het is als het ware het fenomenologisch waarnemen van de werkelijkheid, zoals die zich voordoet in zijn volle omvang, zonder die te willen verklaren. Bert Hellinger heeft hiermee jaren onderzoek gedaan. Door zijn intense waarneming van familie- en organisatiesystemen kwam naar voren hoe bepaalde mechanismen in deze systemen werkzaam zijn, wat hij het persoonlijk en het collectief geweten noemde.

de opstelling

Opstellingen zijn een methode. Een cliŽnt kiest representanten om de wezenlijke elementen uit het systeem te representeren. Bijvoorbeeld vader, moeder, zus, broer, en iemand voor de cliŽnt zelf. Deze representanten hoeven niets te weten over de geschiedenis of het verhaal van de betreffende familie. Wanneer de cliŽnt hen geconcentreerd opstelt ten opzichte van elkaar, wordt opeens duidelijk welke dynamieken en verstikkingen zich afspelen in dit familiesysteem. Wonderlijk is dan ook dat de representant net zo voelt als de persoon uit het werkelijke familiesysteem.

het veld

Zodra de representanten zijn opgesteld ontstaat er een soort veld waarin informatie over het gehele systeem beschikbaar is en zichtbaar wordt. Dit wordt ook wel het morfogenetische veld of het wetend veld genoemd. Ook het menselijk lichaam dat in het veld geplaatst is, kan waarnemen wat er speelt in het systeem. Het komt uiterst zelden voor dat iemand deze representerende waarneming niet voelt. Het wetende/morfogenetische veld en het representerende vermogen van waarnemen in het desbetreffende systeem verlangt diep respect, sensitiviteit en begrip in iedere benadering.

 

Veel ontwikkeling toegewenst
bij dat wat ingewikkeld is
in welk systeem dan ook!

Aaltje Reuver
Luiperbeekstraat 42
6343 PV Weustenrade
(045-) 522 85 71